Omroep Flevoland heeft onderzoek gedaan naar De Vijfhoek

Omroep Flevoland heeft onderzoek gedaan naar De Vijfhoek

Afgelopen weken zijn er artikelen verschenen bij Omroep Flevoland waarin duidelijk staat dat de nieuwe betonfabriek niet groen en niet milieuvriendelijk is. Daarnaast is duidelijk dat het gemeentebestuur van Almere met verschillende petten op met De Vijfhoek samenwerkt:

De Vijfhoek heeft verschillende opdrachen van de gemeente gekregen voor verwerking van afval.

Daarnaast werkt de gemeente Almere samen met De Vijfhoek in het “GrondstoffenCollectief Almere

De “Upcycle city” prijs is door de gemeente Almere toegekend aan De Vijfhoek vanwege innovatieve verwerking van puin, zo schrijven ze dat er gft wordt vermengd met het beton, terwijl de experts aangeven dat dit helemaal niet werkt en in de stukken van Vijfhoek  zelf staat dat ze daar alleen onderzoek naar willen doen. De prijs zelf is in de vorm van een aanbesteding gegoten wat nog meer vragen oproept.

De prijs geeft recht op het eerste indienen van een bedrijfsplan waarbij tot maximaal 3 miljoen Euro in 3 jaar gesubsidieerd kan worden door de gemeente.

Er zijn hierover 2 hoofdartikelen verschenen bij Omroep Flevoland, het eerste over de besluitvorming achter de schermen  en het tweede over de betoncentrale die niet groen, innovatief en milieuvriendelijk is.

Wij zijn warme voorstanders van het hergebruiken van afval en bepaalde dingen die men bereikt heeft binnen het grondstoffencollectief lijken ons van grote waarde. Echter, wanneer één ondernemer in dat collectief sterk voorgetrokken wordt door een prijs toe te kennen die bij nader onderzoek eigenlijk nergens op gebaseerd is en de toekenning bovendien is gedaan op basis van een plan dat al eerder is gepresenteerd en toen niet als bijzonder was gekwalificeerd, dan zouden alle alarmbellen bij de gemeenteraad in Almere af moeten gaan.